SUPERPRZEPIS

Mały grzeszek

  • 14
  • edytaha
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 11
Mały grzeszek Więcej zdjęć (5)

Niskokaloryczny torcik brzoskwiniowy z jagodami goji i galaretką hibiskusową, niezby słodki, ale bardzo pyszny - zapraszam!

Składniki:

Mały grzeszek

 

  • SKŁADNIKI NA TORTOWNICĘ O ŚREDNICY 16 CM
  • okrągłe biszkopty do wyłożenia dna - u mnie z trudem weszło 11 sztuk
  • 1 opakowanie galaretki brzoskwiniowej na 1/2 litra wody
  • 280 g serka homogenizowanego naturalnego 0%
  • 2 średnie, dojrzałe brzoskwinie
  • 10 g suszonych jagód goji
  • 2 czubate łyżeczki suszonych kwiatów hibiskusa
  • 3 łyżeczki żelatyny instant
  • 2-3 łyżeczki cukru

Sposób przygotowania:

Mały grzeszek
Galaretkę brzoskwiniową rozpuściłam w 1/2 szklanki wrzącej wody, lekko przestudziłam i zmiksowałam z serkiem homogenizowanym.



Kwiaty hibiskusa zalałam 1 i 1/3 szklanki wrzątku, odstawiłam do zaparzenia. Żelatynę rozpuściłam w 1/2 szklanki wrzącej wody, połączyłam z przecedzoną herbatką z hibiskusa, dosłodziłam do smaku 2 łyżeczkami cukru.



Brzoskwinie sparzyłam, obrałam ze skórki, usunęłam pestkę i pokroiłam w średnią kostkę.



Tortownicę wyłożyłam folią spożywczą, na jej dnie rozłożyłam biszkopty.



Na biszkopty wyłożyłam tężejącą masę z serka, na niej rozsypałam kostki brzoskwini, lekko je wciskając, i suche jagody goji.



Tortownicę wstawiłam do lodówki.



Kiedy masa serkowa lekko stężała, delikatnie wylałam na nią tężejącą galaretkę z hibiskusa. Ponownie wstawiłam do lodówki do całkowitego stężenia.



Swój kawałeczek podlałam sosikiem zrobionym z kawałka brzoskwini i niewielkiej ilości jogurtu naturalnego 0%


Mały grzeszek
Dno tortownicy wyłożyłam okrągłymi biszkoptami.
Mały grzeszek
Wystudzoną galaretkę zmiksowałam z serkiem.
Mały grzeszek
Na masę serowo-galaretkową wyłożyłam brzoskwinie i jagody goji.
Mały grzeszek
Całość zalałam galaretką z naparu hibiskusowego.