grandepiccolacuoca

grandepiccolacuoca

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 239]

Małże po marynarsku w białym winie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Małże po marynarsku duszone w białym winie z dodatkiem czosnku i natki pietruszki są jednym z najbardziej znanych przepisów kuchni włoskiej z wykorzystaniem owoców morza. Przepis jest szybki i prosty w przygotowaniu, idealny dla wielbicieli małży.

Małże po marynarsku w białym winie

Składniki:

Małże po marynarsku w białym winie

 

  • 2 kg małży
  • 100 ml białego wina
  • 3 ząbki czosnku
  • natka pietruszki
  • 6 łyżek oliwy extravergine

Sposób przygotowania:

Małże po marynarsku w białym winie

Przygotowanie małży

Na początek dokładnie myjemy małże. Do mycia najlepiej wykorzystać szczoteczkę. Małże myjemy pod bieżącą zimną wodą, nie możemy ich namaczać, ponieważ spowoduje to ich otwarcie.
Na dużej patelni z 5-6 łyżkami oliwy szklimy 3 ząbki czosnku pokrojone w drobne kawałeczki. Na patelnię wrzucamy małże, które zalewamy białym winem, gdy tylko zaczną się otwierać. Na koniec małże posypujemy 2-3 łyżkami posiekanej natki pietruszki.
Patelnie przykrywamy. Małże dusimy ok. 5 minut na dużym ogniu, co jakiś czas je mieszając.
Przygotowane małże posypujemy resztką natki pietruszki, podajemy z kawałkami pieczywa.

Tagi:

dania malze