iwa643

iwa643

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 5470]

Małże na pęczaku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Połączenie dwóch przeciwstawnych produktów. Smakuje super i można się najeść. Pęczak ugotowany z dodatkiem masełka i odrobiny czosnku. Do tego małże duszone na białym winem z odrobina pikanterii w postaci chilli.

Małże na pęczaku

Składniki:

Małże na pęczaku

 

  • 1/2 kg małży

 

 

  • dymka

 

  • szczypior

 

  • białe wino

 

 

  • chilli

 

 

 

  • 1 łyżka oleju

Sposób przygotowania:

Małże na pęczaku
Małże myjemy. Na patelni rozgrzewamy olej. Podsmażamy na nim posiekaną dymkę , posiekany czosnek, pokrojone chilli. Po chwili dodajemy małże. Mieszamy podlewamy białym winem. Przykrywamy patelnię i dusimy chwilę ,aż małże otworzą się. 

Pęczak gotujemy według przepisu na opakowaniu. Po ugotowaniu solimy go do smaku i dodajemy masło. Mieszamy. Wykładamy pęczak nakładamy na niego małże wraz z powstałym sosem.

Posypujemy pokrojonym szczypiorem.