Habibi & Cats

Habibi & Cats

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 343]

Małże z zielonymi szparagami w sosie pomidorowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Można podać z makaronem albo ryżem jako lekkie danie obiadowe. Świetnie skomponuje się też ze świeżą bagietką na kolację lub lunch.

Małże z zielonymi szparagami w sosie pomidorowym

Składniki:

Małże z zielonymi szparagami w sosie pomidorowym

 

Sposób przygotowania:

Małże z zielonymi szparagami w sosie pomidorowym
Szalotkę drobno posiekać i zeszklić na oliwie, dodać wyciśnięty czosnek krojone pomidory z puszki razem z zalewą.

Zielone szparagi (części bez łyka) pokroić w grube krążki. Grubsze części łodyg obrać i posiekać. Dodać do pomidorów. Dusić doprawiając solą ziołową i pieprzem, aż sos nieco odparuje, a szparagi zmiękną.

Na koniec dołożyć małże w sosie własnym (zalewę można odlać) i potrawkę doprawić do smaku solą i świeżo zmielonym kolorowym pieprzem.