Sposób przygotowania:
Małże z zielonymi szparagami w sosie pomidorowym
Szalotkę drobno posiekać i zeszklić na oliwie, dodać wyciśnięty czosnek krojone pomidory z puszki razem z zalewą.
Zielone szparagi (części bez łyka) pokroić w grube krążki. Grubsze części łodyg obrać i posiekać. Dodać do pomidorów. Dusić doprawiając solą ziołową i pieprzem, aż sos nieco odparuje, a szparagi zmiękną.
Na koniec dołożyć małże w sosie własnym (zalewę można odlać) i potrawkę doprawić do smaku solą i świeżo zmielonym kolorowym pieprzem.
Zielone szparagi (części bez łyka) pokroić w grube krążki. Grubsze części łodyg obrać i posiekać. Dodać do pomidorów. Dusić doprawiając solą ziołową i pieprzem, aż sos nieco odparuje, a szparagi zmiękną.
Na koniec dołożyć małże w sosie własnym (zalewę można odlać) i potrawkę doprawić do smaku solą i świeżo zmielonym kolorowym pieprzem.