justka.zet

justka.zet

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 137]

Mamałyga zapiekana z serem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 2

Potrawę podawać z dowolną sałatką

Mamałyga zapiekana z serem

Składniki:

Mamałyga zapiekana z serem

 

  • 4 porcje:
  • 25 dag grysiku kukurydzianego
  • 0,5 l mleka
  • 0,5 l wody
  • 30 dag sera (mentaler)
  • 2 łyżki stołowe margaryny
  • 100 ml smietranki
  • sól do smaku

Sposób przygotowania:

Mamałyga zapiekana z serem
Grysik gotować z w osolonym mleku z wodą, (trochę mleka zostawić na potem). Formę wypłukać w zimnej wodzie i wlać wystudzoną masę mamałygową i zostawić. Wyjąc z formy i pokroić na plastry grubości palca. Do wysamrowanego margaryną naczynia żaroodpornego włożyć warstwę mamałygi, a na to cienkie plastry sera na przemian. Trochę sera zetrzeć na tarce, zmieszać resztę mleka ze śmietanką, zalać mamałygę i oprószyć tartym serem i piec w rozgrzanym piekarniku 15 minut.

Tagi:

sery ser