jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

SUPERPRZEPIS

Mandarynkowe podudzia

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 5/5 głosów: 15

Podudzia z soczystymi mandarynkami i majerankiem smakują pysznie i ciekawie. Jeśli lubimy owocowy posmak mięska to danie na pewno Wam posmakuje!

Mandarynkowe podudzia Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Mandarynkowe podudzia

SKŁADNIKI

Sposób przygotowania:

Mandarynkowe podudzia

ETAP 1

Mandarynkowe podudzia
osuszone mięso przyprawiamy

Podudzia myjemy i osuszamy. Tak przygotowane nacieramy olejem oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Następnie oprószamy je majerankiem, świeżo mieloną solą i pieprzem

ETAP 2

Mandarynkowe podudzia
Podudzia obsmażamy

Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju. Obsmażamy na nim przygotowane pałki.

ETAP 3

Mandarynkowe podudzia
Z owoców wyciskamy sok

Między czasie z 2 mandarynek wyciskamy sok.

ETAP 4

Mandarynkowe podudzia
Przygotowane mięso umieszczamy w naczyniu żaroodpornym

Obsmażone podudzia przekładamy do naczynia żaroodpornego wraz z olejem w którym były smażone. Mięso podlewamy wyciśniętym sokiem. Pomiędzy podudzia układamy kilka cząstek mandarynki ( z oko 1,5 sztuki). Całość posypujemy pokrojoną natka pietruszki i wkładamy do nagrzanego piekarnika (180°C).

ETAP 5

Mandarynkowe podudzia
Plasterki mandarynek układamy w połowie pieczenia

Podudzia pieczemy około 40 minut. W połowie pieczenia na wierzchu układamy kilka plasterków mandarynki ( z 1,5 sztuki).
W trakcie pieczenia mięso polewamy wytworzonym sosem. Przed podaniem posypujemy je czerwonym pieprzem. Gotowe.