Sposób przygotowania:
Czekoladowe ciasto z bakaliami
Żółtka oddzielamy od białek, a następnie ubić z cukrem na puszystą masę.
Do ubitych żółtek dodać dżem, mleko oraz przesiać wymieszaną mąkę z kakao, proszkiem do pieczenia oraz sodą.
Następnie połączyć z rozpuszczoną wystudzoną margaryną lub masłem oraz delikatnie z ubitymi na sztywno białkami.
Dodać bakalie i wymieszać do połączenia składników.
Ciasto przełożyć do średniej wielkości blaszki wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą.
Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 60 minut.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej.
Ciasto po upieczeniu i wystudzeniu polać rozpuszczoną czekoladą i udekorować wiórkami kokosowymi, orzechami i migdałami.
Do ubitych żółtek dodać dżem, mleko oraz przesiać wymieszaną mąkę z kakao, proszkiem do pieczenia oraz sodą.
Następnie połączyć z rozpuszczoną wystudzoną margaryną lub masłem oraz delikatnie z ubitymi na sztywno białkami.
Dodać bakalie i wymieszać do połączenia składników.
Ciasto przełożyć do średniej wielkości blaszki wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą.
Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 60 minut.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej.
Ciasto po upieczeniu i wystudzeniu polać rozpuszczoną czekoladą i udekorować wiórkami kokosowymi, orzechami i migdałami.
gusia1000