Sposób przygotowania:
Sernik na kruchym spodzie z czekoladą
Żółtka wbijamy do miski i miksujemy z cukrem pudrem, następnie dodajemy masło i miksujemy. Kolejno dodajemy porcjami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Powstałym ciastem wykładamy spód tortownicy i podwyższamy brzegi, wkładamy do lodówki.Przygotowujemy masę serową. Masło roztapiamy i studzimy. Do miski wkładamy ser i dodajemy cukier puder i cukier waniliowy – miksujemy. Kolejno dodajemy mąkę ziemniaczaną, miksujemy i dodajemy pojedynczo jajka na przemian z porcjami śmietany stale miksując. Na koniec dodajemy zimne masło, mieszamy. Na ciasto wylewamy gotową masę serową. Wkładamy ciasto do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczmy 25 minut, zmniejszamy grzanie do 150 stopni i pieczmy kolejne 45 minut. Teraz przygotowujemy polewę śmietanową. Owoce odcedzamy i blendujemy. Do miski wlewamy śmietanę dodajemy cukier puder i mieszamy, następnie dodajemy owoce i ponownie mieszamy. Z piekarnika wyciągamy ciasto, wylewamy śmietanową polewę. Ciasto ponownie wkładamy do piekarnika i pieczemy 20 minut. Po czym wyłączamy grzanie i zostawiamy ciasto na 30 minut w piekarniku, a następnie odstawiamy na minimum 2 godziny do przestygnięcia. Czekoladę rozpuszczamy z masłem w kąpieli wodnej. Wylewamy czekoladę na sernik, dekorujemy śnieżynkami i odstawiamy ciasto na 12 godzin do lodówki.
marietta