ziutula

ziutula

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 406]

Mandarynkowo-jabłkowy domowy dżem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Domowy dżem z mandarynek i jabłek z galaretką jest doskonały do tostów, bułek, naleśników, wafli, mandarynki były bez pestek i przemarzły na balkonie, więc wykorzystałam je do dżemu.

Mandarynkowo-jabłkowy domowy dżem Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Mandarynkowo-jabłkowy domowy dżem

 

  • mandarynki 2 kg,
  • jabłka 2 kg,
  • goździki 5 sztuk,
  • woda 2 litry,
  • galaretka pomarańczowa 1 opakowanie,
  • galaretka cytrynowa 1 opakowanie

Sposób przygotowania:

Mandarynkowo-jabłkowy domowy dżem
Mandarynki sparzyć wrzątkiem, obrać, wkładać do szybkowara razem z jabłkami ze skórką bez gniazdek nasiennych - jeśli mandarynki mają pestki to przy obieraniu usuwać.

Dodać goździki, wlać wodę i po zasyczeniu pary gotować z 15 minut, szybkowar otworzyć jak spuści ciśnienie.

Sok odlać, zostawić około 2-óch szklanek, blenderem zmiksować-- sok dosłodzić np. miodem, dolać wody przegotowanej i jest smaczny napój do picia.

Wsypać galaretki i mieszając doprowadzić do zagotowania, napełniać wyparzone słoiki, zakręcić i pasteryzować z 5 minut w gotującej wodzie.
Mandarynkowo-jabłkowy domowy dżem
Wykorzystałam przemarznięte mandarynki bez pestek.
Mandarynkowo-jabłkowy domowy dżem
Blenderem dobrze zmiksować owoce z goździkami.
Mandarynkowo-jabłkowy domowy dżem
Galaretki dodają słodyczy więc cukier jest niepotrzebny.
Mandarynkowo-jabłkowy domowy dżem
Dżem jest kwaskowato słodki, można go zajadać bez niczego.
Mandarynkowo-jabłkowy domowy dżem

Tagi:

owoce dżem