Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1440]

Sernik z domowym mlekiem skondensowanym -nie opada

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 16
  • KALORIE: 330
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Sernik jest bardzo prosty oraz szybki w przygotowaniu i co najważniejsze smakuje obłędnie. Jego kremowa, ale warta konsystencja wprost rozpływa się w ustach! Dlatego jeśli lubicie pyszne, delikatne serniki - ten z pewnością przypadnie Wam do gustu.

Sernik z domowym mlekiem skondensowanym -nie opada

Składniki:

Sernik z domowym mlekiem skondensowanym -nie opada

Forma o wymiarach 28 x 28 cm, spód:

  • 300 g kruchych ciasteczek/herbatników
  • 120 g masła/margaryny

Masa:

  • 1 kg kilkakrotnie mielonego twarogu (może być z wiaderka)
  • 500 g słodzonego mleka skondensowanego (przepis tu - https://gotujmy.pl/slodzone-mleko-skondensowane-na-2-sposoby,przepisy-desery-przepis,277066.html)
  • 1 szklanka śmietanki 30-36% (1 szklanka = 250 ml)
  • 4 jajka
  • 2 budynie śmietankowe/waniliowe
  • 3 łyżki cukru pudru (płaskie; lub według smaku)

Sposób przygotowania:

Sernik z domowym mlekiem skondensowanym -nie opada

Spód:

Sernik z domowym mlekiem skondensowanym -nie opada
Ciastka z tłuszczem powinny być dokładnie połączone.

Ciastka i miękkie lub płynne masło/margarynę należy zmiksować, a następnie wklepać w dno formy uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia.

Masa:

Sernik z domowym mlekiem skondensowanym -nie opada
Masy nie należy zbyt długo mieszać, ani napowietrzać, aby sernik nie opadł podczas pieczenia.

Wszystkie składniki należy umieścić w misce i wymieszać jedynie do połączenia się całości.

Masę sernikową odstawiać na około 10-15 minut, a następnie przelać na spód z ciastek.

Pieczenie:

Sernik z domowym mlekiem skondensowanym -nie opada
Posiadam piekarnik gazowy. Wierzch ciasta powinien być sprężysty. Przepieczony sernik może popękać.

Sernik wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec około 60-70 minut w temperaturze 180 stopni.

Ciasto ostudzić przy uchylonych drzwiczkach piecyka, a następnie wstawić do lodówki - minimum na 3 h, ale najlepiej na całą noc.

Udekorować wg uznania - u mnie polewa z czekolady karmelowej.


Tagi:

deser sernik