Sposób przygotowania:
Maqueca po polsku
Filety lekko solimy i oprószamy pieprzem, kroimy na kawałki ( takie na jeden kęs) i obtaczamy mąką. Paprykę kroimy na plasterki, pomidory sparzamy, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Na rozgrzany olej wrzucamy składniki zupy cebulowej, podsmażamy mieszając, aż sie rozmrożą. Dodajemy paprykę i czosnek pokrojony w cieniutkie plasterki, smażymy razem przez chwilkę. Jak papryka zacznie mięknąć dodajemy przyprawy, całość podlewamy wywarem i mleczkiem kokosowym. Dusimy przez około 3 minuty. Do warzyw dodajemy pomidory i teraz doprawiamy do smaku. Gdy już będzie nam smakować dodajemy ryby i od tej chwili już nie mieszamy mocno, bo kawałki sie porozpadają. Dusimy do miękkości ryby. Ten gulasz smakuje najlepiej z ryżem, choć mój M woli z makaronem lub ziemniakami :)