Sposób przygotowania:
Marcepan
1.Twaróg utrzeć lub 2 razy zemleć w maszynce do mięsa. Żółtka
z cukrem utrzeć na pianę, dodawać po tyżce ser, a na koniec stopioną
KASIĘ, Wszystko ucierać tak długo, aż powstanie puszysta masa. Dodać
mąkę wymieszana z proszkiem do pieczenia.
2.Ubić na sztywno pianę z biatek i delikatnie wymieszać z masą serową.
3.Wypłukany, sparzony i odsączony mak zemleć w maszynce do
mięsa z sitkiem o drobnych oczkach.
4.Do maku dodawać kolejno; żółtka utarte z cukrem, przesianą mąkę,
wymieszaną z proszkiem do pieczenia, stopioną KASIĘ, a na końcu
ubitą na sztywno pianę z białek, Wymieszać na pulchną masę.
5.Wysoką prostokątną formę posmarować KASIĄ i wlewać do niej na
przemian 3 łyżki masy serowej i 3 łyżki masy serowej makowej.
ó. Pice w piekarniku nagrzanym do 190°C ok. 50 min.
7. Polać polewą czekoladową i posypać wiórkami kokosowymi,
z cukrem utrzeć na pianę, dodawać po tyżce ser, a na koniec stopioną
KASIĘ, Wszystko ucierać tak długo, aż powstanie puszysta masa. Dodać
mąkę wymieszana z proszkiem do pieczenia.
2.Ubić na sztywno pianę z biatek i delikatnie wymieszać z masą serową.
3.Wypłukany, sparzony i odsączony mak zemleć w maszynce do
mięsa z sitkiem o drobnych oczkach.
4.Do maku dodawać kolejno; żółtka utarte z cukrem, przesianą mąkę,
wymieszaną z proszkiem do pieczenia, stopioną KASIĘ, a na końcu
ubitą na sztywno pianę z białek, Wymieszać na pulchną masę.
5.Wysoką prostokątną formę posmarować KASIĄ i wlewać do niej na
przemian 3 łyżki masy serowej i 3 łyżki masy serowej makowej.
ó. Pice w piekarniku nagrzanym do 190°C ok. 50 min.
7. Polać polewą czekoladową i posypać wiórkami kokosowymi,
marietta