Sposób przygotowania:
Szarlotka z kleksem bitej śmietany
1.Przygotowujemy jabłuszka : obieramy następnie ścieramy jabłka (ja do szarlotki używam jabłuszek o nazwie golden delicjusz oczywiście z własnego sadu,lecz można użyć innych wg uznania). Jeśli używamy jabłek twardych i kwaśnych to prażymy je w garnku i dosładzamy cukrem.(osobiście nie dosładzam, ponieważ goldeny są słodkie) wsypujemy budyń.Odstawiamy gotowe jabłka.
2.Zagniatamy kruche ciasto: mąkę przesiewamy na stolnicę,dodajemy proszek do pieczenia,cukier.Wbijamy żółtka i 1 całe jajo,dodajemy śmietanę i masło wszystko razem zagniatamy. Kiedy ciasto jest gotowe wkładamy na kilka minut do zamrażalki.
3. Blachę smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. 2/3 z ciasta wykładamy na spód i rozciągamy (wyklejamy) spód blaszki w miarę możliwości boki następnie widelcem nakłuwamy całe ciasto i wykładamy jabłka. Ciasto,które nam zostało rozwałkowujemy i przykrywamy jabłka.
4. Pieczemy ok.1h w temp. 180 stopni 5.Na wystudzonym cieście robimy kleksy z bitej śmietany SMACZNEGO !