kasia.nma

kasia.nma

Starszy Kucharz
[Przepisów: 15]

Szarlotka z kleksem bitej śmietany

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Nie ma nic lepszego niż szarlotka z własnych jabłuszek. To ciasto w moim domu pojawia się bardzo często ,a dopełnieniem fantastycznego smaku jest kleks z bitej śmietany :-)

Szarlotka z kleksem bitej śmietany

Składniki:

Szarlotka z kleksem bitej śmietany

ciasto kruche:

  • 2,5 szkl. mąki
  • 1szkl. cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki śmietany
  • 4 żółtka
  • 1 jajo całe
  • 250 g masło roślinne

jabłka

  • 1,5 kg jabłek (golden delicjusz -mogą być inne)
  • cukier wg uznania
  • 1 budyń śmietankowy

bita śmietana

Sposób przygotowania:

Szarlotka z kleksem bitej śmietany
1.Przygotowujemy jabłuszka : obieramy następnie ścieramy jabłka (ja do szarlotki używam jabłuszek o nazwie golden delicjusz oczywiście z własnego sadu,lecz można użyć innych wg uznania). Jeśli używamy jabłek twardych i kwaśnych to prażymy je w garnku i dosładzamy cukrem.(osobiście nie dosładzam, ponieważ goldeny są słodkie) wsypujemy budyń.Odstawiamy gotowe jabłka.
2.Zagniatamy kruche ciasto: mąkę przesiewamy na stolnicę,dodajemy proszek do pieczenia,cukier.Wbijamy żółtka i 1 całe jajo,dodajemy śmietanę i masło wszystko razem zagniatamy. Kiedy ciasto jest gotowe wkładamy na kilka minut do zamrażalki.

3. Blachę smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. 2/3 z ciasta wykładamy na spód i rozciągamy (wyklejamy) spód blaszki w miarę możliwości boki następnie widelcem nakłuwamy całe ciasto i wykładamy jabłka. Ciasto,które nam zostało rozwałkowujemy i przykrywamy jabłka.

4. Pieczemy ok.1h w temp. 180 stopni 5.Na wystudzonym cieście robimy kleksy z bitej śmietany SMACZNEGO !