Sposób przygotowania:
Szarlotka z mascarpone
Wszystkie sypkie składniki (oprócz cukru pudru) dokładnie wymieszać. Tortownicę (ok. 22 cm) natłuścić i posypać mąką. Na jej dnie rozłożyć 1/3 wymieszanych sypkich składników. Na suche składniki równomiernie rozłożyć połowę prażonych jabłek. Na to rozsypać połowę pozostałych sypkich składników, przykryć resztą jabłek. Na jabłkach rozłożyć resztę sypkich składników. Na wierzchu równomiernie rozłożyć masło starte na tarce o dużych oczkach. Ciasto piec ok. 1 godzinę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Upieczone ciasto ostudzić i wyjąć z foremki. Mascarpone dokładnie wymieszać z jogurtem (na 1 łyżkę serka - 1 łyżka jogurtu), dosłodzić do smaku cukrem pudrem. Szarlotkę podzielić na kawałki, każdy podawać z serkiem mascarpone.