mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Marcepanowe muffiny z jagodami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Wspaniałe muffinki z dodatkiem mrożonych jagód, które doskonale przełamują słodycz marcepanu:)

Marcepanowe muffiny z jagodami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Marcepanowe muffiny z jagodami

 

  • 200 g marcepanu
  • 260 g mąki pszennej
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 50 g drobnego cukru
  • 1 duże jajko
  • 200 ml mleka
  • 6 łyżek oleju
  • garść płatków migdałowych
  • 2 garście jagód mrożonych

Sposób przygotowania:

Marcepanowe muffiny z jagodami
W jednej misce wymieszam przesianą mąkę, sól, proszek do pieczenia, cukier oraz marcepan starty na tarce na dużych oczkach. A w drugiej misce roztrzepuję mleko, olej i jajko. Następnie wszystko razem mieszam do połączenia się składników, ale nie miksuję. Wrzucam do ciasta zamrożone jagody i mieszam łyżką. Do formy na muffiny wkładam papilotki, kładę do każdej ciasto do 3/4 wysokości. Wierzch posypuję płatkami migdałowymi. Wstawiam do nagrzanego do 200 stopni Celsjusza piekarnika i piekę 20 minut. Wyjmuję muffiny i odstawiam do ostudzenia.
Marcepanowe muffiny z jagodami
Do jednej miski wsypuję sypkie składniki
Marcepanowe muffiny z jagodami
A w drugiej misce umieszczam mleko, olej i jajka
Marcepanowe muffiny z jagodami
Mieszam zawartość obydwu misek za pomocą łyżki
Marcepanowe muffiny z jagodami
Do papilotek ułożonych w formie na muffiny wykładam ciasto