Sposób przygotowania:
Marchewka, jabłka i dynia do słoika z odzysku
Dynię obieramy ze skóry, wyrzucany środek(nasiona można wyjąć i wysuszyć). Miąższ kroimy na kawałki. Marchew obrać i pokroić. Jabłka obrać, wyciąć gniazda nasienne i pokroić na potrzebne kawałki.
Przygotowane warzywa przepuszczamy przez sokowirówkę. Mamy smaczny sok do picia i pozostałości w postaci suchego miąższu.
Suchy miąższ czy pulpę (jak zwał tak zwał) przekładamy do rondla, podlewamy odrobiną soku albo wody i chwile dusimy. Można doprawić do smaku cukrem i kwaskiem cytrynowym.
Po ok 30 -40 minutach duszenia przekładamy masę do słoików. Zakręcamy słoiki i pasteryzujemy w garnku na ściereczce zalane do 3/4 słoika wodą ok 40 min (zależy od wielkości słoika).
Można wykorzystać do ciasteczek, ciast marchewkowych, pierników czy murzynków.
Przygotowane warzywa przepuszczamy przez sokowirówkę. Mamy smaczny sok do picia i pozostałości w postaci suchego miąższu.
Suchy miąższ czy pulpę (jak zwał tak zwał) przekładamy do rondla, podlewamy odrobiną soku albo wody i chwile dusimy. Można doprawić do smaku cukrem i kwaskiem cytrynowym.
Po ok 30 -40 minutach duszenia przekładamy masę do słoików. Zakręcamy słoiki i pasteryzujemy w garnku na ściereczce zalane do 3/4 słoika wodą ok 40 min (zależy od wielkości słoika).
Można wykorzystać do ciasteczek, ciast marchewkowych, pierników czy murzynków.