Sposób przygotowania:
Marchewka z sezamem
Marchewki wymyć, obrać mnożykiem do ważyw. W zależności czy są to duże czy małę pokrajać wzdłóż na pół lub ćwiartki. Piekarnik uststawić na 170-200 stopni Przygotować małą salaterkę na sos do moczenia - dać około 4-5 łyżek miodu, dodać sok z cytryny - wymieszać. Jeśli jest bardzo gęste można dodać wody (najlepiej łyżkę i rozmieszać jak nadal nie jest zadowalająca konsystencja dać kolejną). Przygotować blachę - wyłożyć pergamin, posypać delikatnie ziarenkami sezamu. Przygotować talerz z sezamem.Teraz zaczynamy maczać marchewkę i posypujemy tylko z wierzchu sezamem. Odkładamy na blachę. i tak kolejne marchewki. Nie należy przesadzać z ilością ziarna bo czasem wychodzi sezam z marchewką ;) Mały trik - marchewkę maczamy jedną ręką a drugą mamy czystą do posypywania. Pieczemy do 25 minut powierzchnia na marchewce ma się lekko zbrązowieć. Podaje się głównie ciepłe. można ewentualnie pogdrzać w zamkniętym garnku z bardzo małą ilością wody - ale tylko max 2-3 minuty. Nie polecam podgrzewania w mikrofalówce. Smacznego :-)