Sposób przygotowania:
Marchewki z sałatkąCiasto
Mąkę przesiać do miski. Wbić jedno jajko i jedno żółtko. Wkroić margarynę, dodać śmietanę i zagnieść ciasto. Ciasto owinąć folią i schłodzić w lodówce ok. 2 godziny. Następnie rozwałkować ciasto na placek o grubości ok. 2 mm. Pokroić na 2-3 centymetrowe paski.
Foremki do rurek posmarować cienko masłem i nawinąć na nie paski ciasta tak aby zachodziły na siebie. Pozostałe białko rozkłócić widelcem i wymieszać z barwnikiem spożywczym. Białkiem posmarować rurki.
Rurki piec na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia przez ok. 20 min. w temp. 180 stopni. Po upieczeniu przestudzić i zdjąć ostrożnie z foremek.
Sałatka
W garnku roztopić margarynę. Wrzucić obrane i posiekaną cebulę i obrane i pokrojone na połówki pieczarki. Dusić ok. 30 min. Dodać śmietanę i koperek posiekany. Doprawić solą i pieprzem i dusić jeszcze kilka minut. Odcedzić z zalewy. Wystudzić.
Posiekać jak najdrobniej. Do pieczarek wrzucić pokrojone w drobną kostkę ogórki, jajka, kukurydzę odsączoną z zalewy oraz posiekany szczypiorek i koperek. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać z majonezem.
Sałatkę ponakładać do rurek. Schłodzić w lodówce.
Przed podaniem z szerszej strony rurek poutykać w sałatkę gałązki pietruszki i koperku tworząc natkę marchewki.
SylaUla
lukrowanepierniczki