WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2167]

Marchewki z sałatką

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Marchewki z ciasta kruchego upieczonego na foremkach do ciastek rurek, wypełnione sałatką pieczarkową i przybrane natką pietruszki i koperku. Wyglądają jak prawdziwe marchewki.

Marchewki z sałatką

Składniki:

Marchewki z sałatką

Ciasto

  • 1,5 szkl. mąki pszennej + do podsypywania
  • 100 g masła lub margaryny
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 100 g śmietany 18%]
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 1 białko
  • odrobina barwnika spożywczego czerwonego lub pomarańczowego

Sałatka pieczarkowa

  • 1 opakowanie pieczarek 400g
  • 200 g śmietany 18%
  • 2 średnie cebule
  • 100 g masła lub margaryny
  • kilka ogórków korniszonych
  • 3 jajka ugotowane na twardo
  • pęczek szczypiorku
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • 3 łyżki majonezu
  • 0,5 puszki kukurydzy
  • sól, pieprz

 

  • Dodatkowo:
  • natka pietruszki
  • gałązki koperku

Sposób przygotowania:

Marchewki z sałatką

Ciasto

Mąkę przesiać do miski. Wbić jedno jajko i jedno żółtko. Wkroić margarynę, dodać śmietanę i zagnieść ciasto. Ciasto owinąć folią i schłodzić w lodówce ok. 2 godziny. Następnie rozwałkować ciasto na placek o grubości ok. 2 mm. Pokroić na 2-3 centymetrowe paski.

Foremki do rurek posmarować cienko masłem i nawinąć na nie paski ciasta tak aby zachodziły na siebie. Pozostałe białko rozkłócić widelcem i wymieszać z barwnikiem spożywczym. Białkiem posmarować rurki.

Rurki piec na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia przez ok. 20 min. w temp. 180 stopni. Po upieczeniu przestudzić i zdjąć ostrożnie z foremek.

Sałatka

W garnku roztopić margarynę. Wrzucić obrane i posiekaną cebulę i obrane i pokrojone na połówki pieczarki. Dusić ok. 30 min. Dodać śmietanę i koperek posiekany. Doprawić solą i pieprzem i dusić jeszcze kilka minut. Odcedzić z zalewy. Wystudzić.

Posiekać jak najdrobniej. Do pieczarek wrzucić pokrojone w drobną kostkę ogórki, jajka, kukurydzę odsączoną z zalewy oraz posiekany szczypiorek i koperek. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać z majonezem.

Sałatkę ponakładać do rurek. Schłodzić w lodówce.

Przed podaniem z szerszej strony rurek poutykać w sałatkę gałązki pietruszki i koperku tworząc natkę marchewki.


Tagi:

przystawki