Sposób przygotowania:
Marchewkowa zupa krem
Marchewki płuczemy i obieramy. Kroimy w kostkę - nie musi być bardzo drobna. Cebulę obieramy i siekamy. W garnku rozgrzewamy olej. Wrzucamy marchewkę i cebule. Podsmażamy.
Kiedy cebula się zeszkli, a marchewka zacznie delikatnie mięknąć zalewamy warzywa wodą.
Gotujemy do miękkości. Blendujemy całość na gładki krem. Przyznam, że ja robię rzadsze zupy bo moje dzieci lubią je jeść z ryżem lub jaglaną kaszą. Zupę doprawiamy mielonym imbirem, curry, solą, pieprzem i słodką mieloną papryką.
Podajemy posypaną natką pietruszki, ziarnami słonecznika z kroplą dyniowego oleju. Można podać z grzanką.
Kiedy cebula się zeszkli, a marchewka zacznie delikatnie mięknąć zalewamy warzywa wodą.
Gotujemy do miękkości. Blendujemy całość na gładki krem. Przyznam, że ja robię rzadsze zupy bo moje dzieci lubią je jeść z ryżem lub jaglaną kaszą. Zupę doprawiamy mielonym imbirem, curry, solą, pieprzem i słodką mieloną papryką.
Podajemy posypaną natką pietruszki, ziarnami słonecznika z kroplą dyniowego oleju. Można podać z grzanką.