pepsicOLA

pepsicOLA

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 193]

Marchewkowa zupa krem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Pyszna, pożywna zupa. Sprawdza się zarówno na co dzień jak i na poczęstunek dla gości w bardziej eleganckim wydaniu.

Marchewkowa zupa krem

Składniki:

Marchewkowa zupa krem

Zupa

  • 1,5 kg marchewki
  • 2-3 cebule
  • 2 litry wody
  • mielony imbir
  • słodka mielona papryka
  • curry
  • sól
  • pieprz
  • do posypania ziarna słonecznika,
  • natka pietruszki

Sposób przygotowania:

Marchewkowa zupa krem
Marchewki płuczemy i obieramy. Kroimy w kostkę - nie musi być bardzo drobna. Cebulę obieramy i siekamy. W garnku rozgrzewamy olej. Wrzucamy marchewkę i cebule. Podsmażamy.

Kiedy cebula się zeszkli, a marchewka zacznie delikatnie mięknąć zalewamy warzywa wodą.

Gotujemy do miękkości. Blendujemy całość na gładki krem. Przyznam, że ja robię rzadsze zupy bo moje dzieci lubią je jeść z ryżem lub jaglaną kaszą. Zupę doprawiamy mielonym imbirem, curry, solą, pieprzem i słodką mieloną papryką.

Podajemy posypaną natką pietruszki, ziarnami słonecznika z kroplą dyniowego oleju. Można podać z grzanką.