Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Bataty do mięs

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Słodkie ziemniaki można podawać na różne sposoby. Mnie smakują jako puree , pieczone lub jako frytki.

Bataty do mięs Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Bataty do mięs

 

 

Sposób przygotowania:

Bataty do mięs
Bataty obrać . Albo zostawić w całości jeśli są mniejsze , albo przekroić na połówki czy ćwiartki. Posolić , skropić sokiem z cytryny i posmarować masłem . Ułożyć w garnku do gotowania na parze - pomiędzy bataty włożyć gałązki rozmarynu . Gotować 20-25 minut od chwili kiedy woda zacznie wrzeć w dolnym garnku. * smaruję masłem pomimo tego , że w trakcie gotowania rozpuści się ono i spłynie ale mam wrażenie , że batat część tego masła wchłania i jest smaczniejszy .
Bataty do mięs
Obrać bataty zupełnie tak samo jak ziemniaki ( są twardsze)
Bataty do mięs
Pokroić w tzw. łódeczki -szybciej i równomiernie sie ugotują
Bataty do mięs
Posolić -skropic sokiem z cytryny-posmarowac masłem i obłożyc rozmarynem
Bataty do mięs
Ugotowac bataty na parze do miękkości - podawac z sosem i miesem

Tagi:

bataty