Koper

Koper

Złoty Ekspert
[Przepisów: 677]

Marchewkowe kopytka

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

tradycyjne kopytka z dodatkiem marchewki

Marchewkowe kopytka Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Marchewkowe kopytka

 

Sposób przygotowania:

Marchewkowe kopytka
Ziemniaki i marchewki po obraniu gotujemy. Ugotowane, odcedzone, ostudzone warzywa przeciskamy przez praskę do ziemniaków, lub mielimy w maszynce do mielenia. Do warzyw wbijamy jajko, dodajemy sól i wsypujemy część mąki. Mieszamy i dodajemy tyle mąki, żeby ciasto było elastyczne i nie lepiło się do rąk za bardzo. Jak przesadzimy z ilością mąki, to kluski wyjdą twarde. Na blacie podsypanym mąką formujemy z ciasta wałek, który spłaszczamy nożem i odcinamy niewielkie kluski. Gotujemy partiami przez kilka minut w osolonym wrzątku z odrobiną oleju.
Marchewkowe kopytka
Mąkę dodajemy do momentu aż ciasto będzie plastyczne
Marchewkowe kopytka
Z ciasta formujemy wałek i odcinamy nożem kluski