Sposób przygotowania:
Marchewkowe muffiny z jabłkiem
W jednej misce połączyć ze sobą suche składniki : przesianą mąkę, sodę, proszek do pieczenia, cukier oraz cynamon i szczyptę gałki muszkatołowej. W osobnym pojemniku połączyć razem jajka, olej i kilka kropli aromatu waniliowego, do płynnych składników dodać także obrane i starce na tarce (na dużych oczkach) jabłko. Natomiast do składników sypkich dodać oskrobane i starte na tarce (także na dużych oczkach) marchewki oraz rodzynki i rozdrobnione orzechy. Płynne składniki przelać do sypkich i wszystko razem wymieszać. Blachę do pieczenia muffinek wyłożyć papierowymi foremkami. Nalewać trochę surowego ciasta do każdego zagłębienia na muffinę wyścielonego foremką. Blaszkę z wypełnionymi surowym jeszcze ciastem foremkami wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec mufffinki przez około 30 - 35 minut.