nogawkuchni

nogawkuchni

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 403]

Marchewkowe muffiny z jabłkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Pożywne muffinki na bazie marchewek z dodatkiem jabłka wzbogacone o rodzynki oraz orzechy, pyszna i zdrowa słodkość.

Marchewkowe muffiny z jabłkiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Marchewkowe muffiny z jabłkiem

 

Sposób przygotowania:

Marchewkowe muffiny z jabłkiem
W jednej misce połączyć ze sobą suche składniki : przesianą mąkę, sodę, proszek do pieczenia, cukier oraz cynamon i szczyptę gałki muszkatołowej. W osobnym pojemniku połączyć razem jajka, olej i kilka kropli aromatu waniliowego, do płynnych składników dodać także obrane i starce na tarce (na dużych oczkach) jabłko. Natomiast do składników sypkich dodać oskrobane i starte na tarce (także na dużych oczkach) marchewki oraz rodzynki i rozdrobnione orzechy. Płynne składniki przelać do sypkich i wszystko razem wymieszać. Blachę do pieczenia muffinek wyłożyć papierowymi foremkami. Nalewać trochę surowego ciasta do każdego zagłębienia na muffinę wyścielonego foremką. Blaszkę z wypełnionymi surowym jeszcze ciastem foremkami wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec mufffinki przez około 30 - 35 minut.
Marchewkowe muffiny z jabłkiem
Umieszczone w jednej misce składniki sypkie z dodatkiem startej marchewki oraz z rodzynkami i orzechami.
Marchewkowe muffiny z jabłkiem
Wymieszany razem olej,jajka i aromat waniliowy czyli płynne składniki z dodatkiem startego jabłka.
Marchewkowe muffiny z jabłkiem
Płynne składniki przelane do produktów sypkich z dodatkami przed wymieszaniem.
Marchewkowe muffiny z jabłkiem
Blaszka na muffiny wyścielona papierowymi foremkami wypełniona muffinkowym surowym jeszcze ciastem.