Sunnymood

Sunnymood

Starszy Kucharz
[Przepisów: 11]

Marchewkowiec

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Wspaniałe ciasto w smaku trochę przypominające piernik.

Marchewkowiec Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Marchewkowiec

 

  • 1,25 szklanki olej,
  • 2 szklanki marchew,
  • 2 szklanki mąki,
  • 2 szklanki cukru,
  • 4 jaja,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 2 łyżeczki sody,
  • 1,25 szklanki zmielonych orzechów,
  • 1 łyżecza cynamonu,
  • 1 łyżeczka masła,
  • do smaku sól

Sposób przygotowania:

Marchewkowiec
Marchew musisz zetrzeć na grubej na tarce, tak by powstały jej dwie szklanki. Mąkę utrzyj z olejem, dodając po jednym jajku. Miksuj, tak długo, aż masa będzie biała. Następnie do masy dodaj: startą marchew, cukier, sól, proszek do pieczenia, sodę i cynamon. Na samym końcu dodaj zmielone orzechy.Ciasto przelej do wysmarowanej masłem foremki. Piecz je około 1 godziny w bardzo gorącym piekarniku( 180-200 stopni). Po upieczeniu możesz posypać je cukrem pudrem lub polać lukrem.
Marchewkowiec
Na początku warto zmielić orzechy i zetrzeć marchew.
Marchewkowiec
Mąkę utrzyj z olejem, dodając po jednym jajku.
Marchewkowiec
Etap 3do masy dodaj: startą marchew, cukier, sól, proszek do pieczenia, sodę i cynamon i na końcu zmielone orzechy
Marchewkowiec
Masę przelej do formy (keksówki) i piecz przez około godzinę w 180 stopniach

Tagi:

marchewka