Sposób przygotowania:
Marchewkowy mazurekETAP 1
SPÓD: Ciasto francuskie rozwijamy. Wycinamy z niego kształt jajka. Ja wycięłam je od tortownicy o takim kształcie. Wycięte „jajko” przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto smarujemy jajkiem.
ETAP 2
Z resztek ciasta wycinamy pasek o grubości około 8 mm. Paskiem wykonujemy ramkę ciastu. Ramkę także smarujemy jajkiem. Środek ciasta nakłuwamy widelcem.
Tak uformowane ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy je około 20 minut w 190°C. Po upieczeniu studzimy.
ETAP 3
DŻEM: Obraną marchew kroimy w plasterki. Pokrojoną gotujemy w wodzie do miękkości. Ugotowaną odcedzamy i miksujemy. Do zmiksowanej dodajemy cukier oraz sok z cytryny. Dżem smażymy około 50 minut do uzyskania gęstej konsystencji.
Gotowym, przestudzonym wypełniamy środek upieczonego ciasta francuskiego. Mazurka odkładamy do lodówki i przystępujemy do wykonania kremu.
ETAP 4
KREM: Śmietankę podgrzewamy. Między czasie czekoladę drobno siekamy
ETAP 5
Pokrojoną dodajemy do ciepłej, ale nie gotującej śmietanki. Całość zdejmujemy z ognia i mieszamy do uzyskania jednolitej, płynnej masy śmietanowo- czekoladowej.
Gotowy krem wylewamy na marchewkową warstwę. Mazurka schładzamy, by krem zastygł.
DEKORACJA: Marchew obieramy i kroimy w plasterki. Tak przygotowaną gotujemy do miękkości. Ugotowaną odcedzamy. Na patelni rozpuszczamy masło z cukrem. Do rozpuszczonych składników dodajemy ugotowaną marchew i krótko ją karmelizujemy (przysmażamy).
Gotowego mazurka dekorujemy kwiatkami wykonanymi z płatków migdałowych i z karmelizowanej marchewki. Gotowe.
gusia1000