jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Książka Kucharska: Mazurki wielkanocne - najlepsze przepisy

Marchewkowy mazurek

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Dziś polecam połączenie kruchego ciasta francuskiego, aromatycznej marchewki i słodkiego czekoladowo- śmietankowego kremu. Zapewniam, że ciasto z wykorzystaniem warzywa może być pycha. Kto nie wierzy, polecam ten przepis:).

Marchewkowy mazurek Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Marchewkowy mazurek

SPÓD:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego,
  • Jajko do smarowania

MARCHEWKOWY DŻEM

  • 500 gram marchewki (waga po obraniu),
  • ¾ szklanki cukru,
  • Sok z połowy cytryny

KREM ŚMIETANKOWO- CZEKOLADOWY

DEKORACJA:

  • 0,5 marchewki,
  • Płatki migdałowe,
  • 0,5 łyżki masła,
  • 1 łyżeczka cukru

Sposób przygotowania:

Marchewkowy mazurek

ETAP 1

Marchewkowy mazurek
z ciasta wycinamy jajko

SPÓD: Ciasto francuskie rozwijamy. Wycinamy z niego kształt jajka. Ja wycięłam je od tortownicy o takim kształcie. Wycięte „jajko” przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto smarujemy jajkiem.

ETAP 2

Marchewkowy mazurek
Uformowane ciasto pieczemy do zrumienienia

Z resztek ciasta wycinamy pasek o grubości około 8 mm. Paskiem wykonujemy ramkę ciastu. Ramkę także smarujemy jajkiem. Środek ciasta nakłuwamy widelcem.

Tak uformowane ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy je około 20 minut w 190°C. Po upieczeniu studzimy.

ETAP 3

Marchewkowy mazurek
przygotowujemy marchewkowy dżem

DŻEM: Obraną marchew kroimy w plasterki. Pokrojoną gotujemy w wodzie do miękkości. Ugotowaną odcedzamy i miksujemy. Do zmiksowanej dodajemy cukier oraz sok z cytryny. Dżem smażymy około 50 minut do uzyskania gęstej konsystencji.

Gotowym, przestudzonym wypełniamy środek upieczonego ciasta francuskiego. Mazurka odkładamy do lodówki i przystępujemy do wykonania kremu.

ETAP 4

Marchewkowy mazurek
czekoladę drobno kroimy

KREM: Śmietankę podgrzewamy. Między czasie czekoladę drobno siekamy

ETAP 5

Marchewkowy mazurek
krem wylewamy na marchewkową warstwę

Pokrojoną dodajemy do ciepłej, ale nie gotującej śmietanki. Całość zdejmujemy z ognia i mieszamy do uzyskania jednolitej, płynnej masy śmietanowo- czekoladowej.

Gotowy krem wylewamy na marchewkową warstwę. Mazurka schładzamy, by krem zastygł.

DEKORACJA: Marchew obieramy i kroimy w plasterki. Tak przygotowaną gotujemy do miękkości. Ugotowaną odcedzamy. Na patelni rozpuszczamy masło z cukrem. Do rozpuszczonych składników dodajemy ugotowaną marchew i krótko ją karmelizujemy (przysmażamy).
Gotowego mazurka dekorujemy kwiatkami wykonanymi z płatków migdałowych i z karmelizowanej marchewki. Gotowe.