Sposób przygotowania:
Pączki z wiśniami
Drożdże wymieszać z ciepłym mlekiem, łyżką mąki i łyżeczką cukru. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Żółtka zmiksować z cukrem na puch. Mąkę przesiać, dodać żółtka i wyrośnięty rozczyn, połączyć, na końcu dodać rozpuszczone masło i ocet, wyrobić na jednolite ciasto, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce. Kiedy ciasto wyrośnie nabierać porcję ręką, na środek nakładać po kilka wiśni osączonych z syropu i dokładnie sklejać. Układać na posypanej mąką deseczce sklejeniem do dołu i zostawić do wyrośnięcia.
Rozgrzać olej i delikatnie wkładać pączki. Smażyć pod przykryciem, odwrócić i smażyć z drugiej strony bez przykrycia. Wyciągać na tackę wyłożoną ręcznikiem papierowym. Kiedy ostygną można posypać cukrem pudrem lub ozdobić lukrem.
Smacznego
Rozgrzać olej i delikatnie wkładać pączki. Smażyć pod przykryciem, odwrócić i smażyć z drugiej strony bez przykrycia. Wyciągać na tackę wyłożoną ręcznikiem papierowym. Kiedy ostygną można posypać cukrem pudrem lub ozdobić lukrem.
Smacznego