Sposób przygotowania:
Marchewkowy placek II
CIASTO: Marchewki bardzo dokładnie myjemy, obieramy, a następnie trzemy na tarce o małych oczkach. Połowę cukru ucieramy dokładnie z jajkami tak, żeby cukier dobrze rozpuścił się. Do tego dodajemy mąkę i mieszamy. DO tego dodajemy również olej, ale cały czas ucierając masę. Mieszamy ze sobą sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia, cynamon, cukier i dodajemy do wcześniejszych składników.Starte wcześniej marchewki dodajemy do masy i mieszamy. Brytfankę smarujemy tłuszczem i wlewamy do niej zrobioną masę. Tak przygotowany placek pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni przez około 50 -60 minut. Upieczony placek polewamy zrobioną polewą (placek musi być dobrze ostudzony!). POLEWA: W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy do tego cukier, kakao oraz wodę i gotujemy wszystko razem przez chwilę, aż wszystkie składniki dobrze wymieszają się, a cukier rozpuści się.