lola11992

lola11992

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 622]

Marchewkowy placek II

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Smaczny placek marchewkowy z polewą na deser...

Marchewkowy placek II

Składniki:

Marchewkowy placek II

 

  • 2 szklanki mąki
  • 6 marchewek
  • 4 jajka
  • 1 szklanka oleju
  • 1 i 1/4 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • POLEWA:
  • 1 łyżka kakao
  • 2 łyżeczki wody
  • 3 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka masła

 

 

Sposób przygotowania:

Marchewkowy placek II
CIASTO: Marchewki bardzo dokładnie myjemy, obieramy, a następnie trzemy na tarce o małych oczkach. Połowę cukru ucieramy dokładnie z jajkami tak, żeby cukier dobrze rozpuścił się. Do tego dodajemy mąkę i mieszamy. DO tego dodajemy również olej, ale cały czas ucierając masę. Mieszamy ze sobą sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia, cynamon, cukier i dodajemy do wcześniejszych składników.Starte wcześniej marchewki dodajemy do masy i mieszamy. Brytfankę smarujemy tłuszczem i wlewamy do niej zrobioną masę. Tak przygotowany placek pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni przez około 50 -60 minut. Upieczony placek polewamy zrobioną polewą (placek musi być dobrze ostudzony!). POLEWA: W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy do tego cukier, kakao oraz wodę i gotujemy wszystko razem przez chwilę, aż wszystkie składniki dobrze wymieszają się, a cukier rozpuści się.