Sposób przygotowania:
Marchwiak z kardamonem
Marchew obieramy myjemy i ścieramy na tarce jarzynowej o grubszych oczkach. Do miski wbić jajka wsypać cukry i mikserem ubić do białości,wlać olej wsypywac po łyżce mąkę wymieszaną z korzennymi przyprawami sodą i proszkiem do pieczenia aż do skończenia nie przerywając ucierania.Ziarenko kardamonu utłuc w moździeżu na proszek dodać do masy wymieszać ,na koniec dodać startą marchew mieszać delikatnie do połączenia.
Ciasto wylać do formy keksowej o wymiarach 12/39 cm wstawić do piekarnika i piec godzinę w temp 170 *c. Po upieczeniu ciasto wystudzić na kratce. Lukier: białko schłodzone wczesniej w lodówce ubic na sztywno wsypując pod koniec przesiany na sitku cukier puder zmiksować na gładka lśniącą masę,zaromatyzować ulubionym olejkiem lub sokiem z cytryny. Polukrować wystudzone ciasto posypać przyprawą do dań słodkich i udekorować skórką z pomarańczy. Smacznego!
Ciasto wylać do formy keksowej o wymiarach 12/39 cm wstawić do piekarnika i piec godzinę w temp 170 *c. Po upieczeniu ciasto wystudzić na kratce. Lukier: białko schłodzone wczesniej w lodówce ubic na sztywno wsypując pod koniec przesiany na sitku cukier puder zmiksować na gładka lśniącą masę,zaromatyzować ulubionym olejkiem lub sokiem z cytryny. Polukrować wystudzone ciasto posypać przyprawą do dań słodkich i udekorować skórką z pomarańczy. Smacznego!
monikaT83
2milutka
Moniczko to na co czekasz? naprawdę pyszne jest:)
zufikowo
2milutka
Dziękuję:)
bajtek
2milutka
nie ważę marchewek ,startej ma być conajmniej 2 szklanki. Jak bedzie ciut więcej nic sie nie stanie.
bajtek
Dzięki :O) ......... właśnie biorę się za pieczenie.
jaNina
2milutka
dziękuje;)
mysza75