Danusia19671

Danusia19671

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1432]

Ciasto Ukrainka

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Warstwowe ciasto, które zachwyca wyglądem i smakiem. Po upieczeniu ciasto jest twarde, dopiero na następny dzień i kolejny jest mięciutkie. Przepis zaczerpnięty z bloga.http://cukierenkaklementynki.blogspot.com/2017/04/ukrainka.html

Ciasto Ukrainka

Składniki:

Ciasto Ukrainka

Ciasto

Krem :

Sposób przygotowania:

Ciasto Ukrainka
Jajka z cukrem ubijać na parze, ciągle mieszając, następnie dodać masło, miód, sodę i kakao, mieszać do połączenia się składników, ostudzić. Na stolnicę wysypać mąkę, zrobić wgłębienie, wlać do środka masę i zagnieść ciasto. Podzielić na pięć równych części.

Ciasto bardzo cienko rozwałkować na 25X 35 cm, piec każdy placek oddzielnie położony na papierze do pieczenia, wysmarowanym tłuszczem, w nagrzanym piekarniku do 180 stop, przez ok. 5-7 minut. Upieczone placki wystudzić.

Krem:

Wszystkie składniki kremu, oprócz masła i margaryny zmiksować z mlekiem.

Przelać masę budyniową do garnka i na wolnym ogniu, ciągle mieszając, doprowadzić do zgęstnienia i zagotowania masy budyniowej, ostudzić.

Masło i margarynę utrzeć do białości, następnie dodawać po łyżce masy budyniowej, ucierać.

Gotowym kremem przekładamy placki,

Ciasto odstawić do lodówki, najlepiej na całą noc.