Sposób przygotowania:
Ciasto Ukrainka
Jajka z cukrem ubijać na parze, ciągle mieszając, następnie dodać masło, miód, sodę i kakao, mieszać do połączenia się składników, ostudzić. Na stolnicę wysypać mąkę, zrobić wgłębienie, wlać do środka masę i zagnieść ciasto. Podzielić na pięć równych części.
Ciasto bardzo cienko rozwałkować na 25X 35 cm, piec każdy placek oddzielnie położony na papierze do pieczenia, wysmarowanym tłuszczem, w nagrzanym piekarniku do 180 stop, przez ok. 5-7 minut. Upieczone placki wystudzić.
Krem:
Wszystkie składniki kremu, oprócz masła i margaryny zmiksować z mlekiem.
Przelać masę budyniową do garnka i na wolnym ogniu, ciągle mieszając, doprowadzić do zgęstnienia i zagotowania masy budyniowej, ostudzić.
Masło i margarynę utrzeć do białości, następnie dodawać po łyżce masy budyniowej, ucierać.
Gotowym kremem przekładamy placki,
Ciasto odstawić do lodówki, najlepiej na całą noc.
Ciasto bardzo cienko rozwałkować na 25X 35 cm, piec każdy placek oddzielnie położony na papierze do pieczenia, wysmarowanym tłuszczem, w nagrzanym piekarniku do 180 stop, przez ok. 5-7 minut. Upieczone placki wystudzić.
Krem:
Wszystkie składniki kremu, oprócz masła i margaryny zmiksować z mlekiem.
Przelać masę budyniową do garnka i na wolnym ogniu, ciągle mieszając, doprowadzić do zgęstnienia i zagotowania masy budyniowej, ostudzić.
Masło i margarynę utrzeć do białości, następnie dodawać po łyżce masy budyniowej, ucierać.
Gotowym kremem przekładamy placki,
Ciasto odstawić do lodówki, najlepiej na całą noc.
SylaUla