sjoanna25

sjoanna25

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 104]

Marcypanek

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Przepis na ciasto z makiem i marmoladą śliwkową

Marcypanek

Składniki:

Marcypanek

 

  • 1/2 kg mąki
  • 1 szkl. marmolady ze śliwek
  • 1 masło
  • 1/2 margaryny
  • 3 żółtka
  • 2 całe jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szkl. maku
  • rodzynki
  • aromat mogdałowy
  • masa tortowa

Sposób przygotowania:

Marcypanek
Sposób wykonania: Ciasto posiekać i zagnieść. Gotowe przechowywać w chłodnym miejscu przez 12 godzin Szklankę maku przepuścić przez maszynkę. Białka ubić z cukrem, dodać aromat migdałowy, rodzynki i dodać mak.Dodać łyżkę smalcu. Ciasto podzielic na 4 części. Jeden placek rozwałkować i wyłożyć na blaszce i przesmarować marmoladą położyć na to drugi placek i upiec w piekarniku. Kolejny placek wylożyć na blaszkę przełożyc masą makowa i przykryć ostatnim plackiem. Włożyć do piekarnika i upiec. Dwa gotowe placki przesmarować zwykłą masą kremową dostępną w sklepie i gotowe. Smacznego