Sposób przygotowania:
Markizy z galaretką
Mąkę przesiać na stolnicę wraz z proszkiem do pieczenia oraz posiekać z niecałą kostką tłuszczu ostrym nożem na wiórki. Wbić parę żółtek oddzielonych od białek, dodać śmietankę, cukier waniliowy i cukier brązowy zamiast białego. Wyrabiać i zagnieść ciasto w kulę i schłodzić w lodówce przez niecałą godzinę. Przyrządzić galaretkę wg. przepisu na odwrocie, czyli zagotować 400 ml. wody w rondlu, wyłączyć i rozpuścić w niej roztwór galaretkowy. Rozmieszać i przelać do kilku miseczek i przestudzić na parapecie kuchennym koło uchylonego okna. Potem na trochę wstawić miseczki z galaretką do lodówki, ale żeby się zbyt mocno nie zsiadła. Ciasto wyjąć i rozwałkować, posypując mąką pod spód i wykrawać szklanką kółka, tyle, by wyszła parzysta liczba, np. osiemnaście sztuk. Piekarnik nagrzać do 200 st. C, blachę wyłożyć pergaminem do pieczenia i układać ciastka w 5 cm. odstępie od siebie. Wstawić blachę z ciastkami do piekarnika na 10-15 min. nastawić czas pieczenia. Potem wyjąć, wyłączyć piekarnik, a ciastka po ostudzeniu przekładać galaretką lekko stężoną. Można nawet wymieszać ją z ubitą na sztywno śmietaną. Trzeba ją tylko schłodzić przez 40 min. Podawać i spożywać.