SUPERPRZEPIS

Domowe markizy mocno kakaowe

  • 3
  • iziona
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5
Domowe markizy mocno kakaowe Więcej zdjęć (5)

Małe, pyszne i mocno kakaowe markizy z wyraźnym aromatem orzechów. Pyszne i efektowne ciasteczka, ale bardzo proste w przygotowaniu. Idealne do kawy lub herbaty.

Składniki:

Domowe markizy mocno kakaowe

 

  • Ciasto:
  • 7 dag masła
  • 1,1/4 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 3/4 szklanki kakao
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki sody
  • 1 szczypta soli
  • 1 jajko

 

Sposób przygotowania:

Domowe markizy mocno kakaowe
Masło stopić i przestudzić, mąkę przesiać razem z kakao, cukrem pudrem oraz proszkiem do pieczenia i sodą, dodać sól i wymieszać na sucho. Do suchych składników dodać jajko i przestudzony tłuszcz, zagnieść gładkie ciasto i schłodzić.

Krem: Masło utrzeć na krem dodać płynne mleko i cały czas ucierając dosypać mleko w proszku i mielone orzechy na koniec dodać aromat orzechowy.

Schłodzone ciasto cienko rozwałkować i wyciąć malutkie kółeczka na co drugim odcisnąć dowolny wzorek ( można go też pominąć)

Ciasteczka ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec w temp. 170st około 8 minut. Upieczone i wystudzone ciasteczka przełożyć kremem i odstawić do lodówki do zastygnięcia.
Domowe markizy mocno kakaowe
Zagnieść ciasto i przed wałkowaniem schłodzić.
Domowe markizy mocno kakaowe
Z rozwałkowanego ciasta wyciąć ciasteczka.
Domowe markizy mocno kakaowe
Ciasteczka ułożyć na blaszce wyłożonej papierem.
Domowe markizy mocno kakaowe
Po upieczeniu i wystudzeniu posmarować kremem.