Sposób przygotowania:
Domowe markizy mocno kakaowe
Masło stopić i przestudzić, mąkę przesiać razem z kakao, cukrem pudrem oraz proszkiem do pieczenia i sodą, dodać sól i wymieszać na sucho. Do suchych składników dodać jajko i przestudzony tłuszcz, zagnieść gładkie ciasto i schłodzić.
Krem: Masło utrzeć na krem dodać płynne mleko i cały czas ucierając dosypać mleko w proszku i mielone orzechy na koniec dodać aromat orzechowy.
Schłodzone ciasto cienko rozwałkować i wyciąć malutkie kółeczka na co drugim odcisnąć dowolny wzorek ( można go też pominąć)
Ciasteczka ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec w temp. 170st około 8 minut. Upieczone i wystudzone ciasteczka przełożyć kremem i odstawić do lodówki do zastygnięcia.
Krem: Masło utrzeć na krem dodać płynne mleko i cały czas ucierając dosypać mleko w proszku i mielone orzechy na koniec dodać aromat orzechowy.
Schłodzone ciasto cienko rozwałkować i wyciąć malutkie kółeczka na co drugim odcisnąć dowolny wzorek ( można go też pominąć)
Ciasteczka ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec w temp. 170st około 8 minut. Upieczone i wystudzone ciasteczka przełożyć kremem i odstawić do lodówki do zastygnięcia.
edytaha
iziona
Czasami te proste metody są najlepsze, a ciasteczka są pyszne więc polecam :)
marietta