eluska

eluska

Szef Kuchni
[Przepisów: 19]

Markizy z kremem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Przed podaniem ciastka lekko oprószamy kakaem z cynamonem.

Markizy z kremem

Składniki:

Markizy z kremem

 

  • 2 niepełne szkl.mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 15 dag masła
  • 4-5 łyzek cukru
  • 20 dag białej czekolady
  • 3 łyżki mocnego naparu kawy
  • 3 łyżki śmietanki kremówki
  • szczypta cynamonu
  • 1 łyżeczka kakao
  • sól
  • cukierki groszki w kształcie ziarenek kawy.

 

Sposób przygotowania:

Markizy z kremem
Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dodać szczyptę soli oraz pokrojone na kawałeczki zimne masło. Składniki posiekać nożem,aż powstaną grudki. Następnie dodać jajko i cukier.Wlać kawę i rękami zagniatamy szybko ciasto.Formujemy kulę. Zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na ok.1 godziny. Schłodzone ciasto wykładamy na stolnicę oprószonej mąką. Rozwałkować na cienki placek. Foremką wycinamy ciastka w kształcie kwiatków. Układamy na blaszkach wyłożonych pergaminem. Kolejno wstawiamy do rozgrzanego piekarnika do temp.175 st.pieczemy 15 minut. Ostrożnie zdejmujemy z blaszek, ułożyć na kratce kuchennej i pozostawić tak,aż wystygną. W tym czasie połamać czekoladę. Dajemy do garnka,dolać śmietanę ciągle mieszając,podgrzewaj na małym płomieniu,aż czekolada się stopi. Odłożyć trochę masy czekoladowej do dekoracji,a resztę posmarować połowę ciastek. Przykryć pozostałymi ciastkami i lekko docisnąć. Na wierzchu każdej markizy robimy kropkę z odłożonej czekolady. Przyklejamy tam groszki w kształcie ziarenek kawy. Odkładamy w chłodne miejsce,aby masa zastygła.