Sposób przygotowania:
Markizy z kremem maślanym
Wsyp przesianą mąkę do miski. Wymieszaj z cukrem zwykłym i waniliowym oraz solą. Posiekaj dodając kawałki mocno schłodzonego tłuszczu aż całkiem wtopi się w mąkę. Zagnieć szybko ciasto i włóż je do lodówki na pół godziny.Zimne rozwałkuj po kawałku na grubość 3 mm oprószając blat mąką. Ciasto jest dość kruszące więc wałkuj ostrożnie. Foremką wycinaj ciasteczka średnicy 4 - 5 cm.
Parzystą ilość ciastek ułóż na dużej blasze wyłożonej papierem. Piecz 10 min. w 200 st. C. Po upieczeniu nie ruszaj póki zupełnie nie wystygną bo się pokruszą.
KREM - więcej niż połowę żurawiny drobno pokrój i zalej alkoholem. Utrzyj mięciutkie masło z cukrem pudrem na puszystą masę, dodaj owoce z wiśniówką.Połowę ciastek posmaruj kremem, przykryj pozostałymi. Schowaj do lodówki żeby krem stwardniał. Obie czekolady pokrusz i w oddzielnych miseczkach ustaw je na rondelkach z gotującą się wodą, rozpuść.
Płynną czekoladą udekoruj wierzch ciastek i posyp pozostałą żurawiną.
Parzystą ilość ciastek ułóż na dużej blasze wyłożonej papierem. Piecz 10 min. w 200 st. C. Po upieczeniu nie ruszaj póki zupełnie nie wystygną bo się pokruszą.
KREM - więcej niż połowę żurawiny drobno pokrój i zalej alkoholem. Utrzyj mięciutkie masło z cukrem pudrem na puszystą masę, dodaj owoce z wiśniówką.Połowę ciastek posmaruj kremem, przykryj pozostałymi. Schowaj do lodówki żeby krem stwardniał. Obie czekolady pokrusz i w oddzielnych miseczkach ustaw je na rondelkach z gotującą się wodą, rozpuść.
Płynną czekoladą udekoruj wierzch ciastek i posyp pozostałą żurawiną.
zbysiowa
marietta