SUPERPRZEPIS

Markizy z kremem maślanym

  • 2
  • Pyza
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9
Markizy z kremem maślanym Więcej zdjęć (5)

słodkie, maślane, przepyszne !

Składniki:

Markizy z kremem maślanym

 

  • CIASTKA

 

 

  • NADZIENIE
  • 90 g suszonej żurawiny
  • 125 g miękkiego masła
  • 3 łyżki przesianego cukru pudru
  • 2 - 3 łyżki nalewki wiśniowej
  • 150 g czekolady - po połowie mlecznej i gorzkiej

 

Sposób przygotowania:

Markizy z kremem maślanym
Wsyp przesianą mąkę do miski. Wymieszaj z cukrem zwykłym i waniliowym oraz solą. Posiekaj dodając kawałki mocno schłodzonego tłuszczu aż całkiem wtopi się w mąkę. Zagnieć szybko ciasto i włóż je do lodówki na pół godziny.Zimne rozwałkuj po kawałku na grubość 3 mm oprószając blat mąką. Ciasto jest dość kruszące więc wałkuj ostrożnie. Foremką wycinaj ciasteczka średnicy 4 - 5 cm.



Parzystą ilość ciastek ułóż na dużej blasze wyłożonej papierem. Piecz 10 min. w 200 st. C. Po upieczeniu nie ruszaj póki zupełnie nie wystygną bo się pokruszą.



KREM - więcej niż połowę żurawiny drobno pokrój i zalej alkoholem. Utrzyj mięciutkie masło z cukrem pudrem na puszystą masę, dodaj owoce z wiśniówką.Połowę ciastek posmaruj kremem, przykryj pozostałymi. Schowaj do lodówki żeby krem stwardniał. Obie czekolady pokrusz i w oddzielnych miseczkach ustaw je na rondelkach z gotującą się wodą, rozpuść.



Płynną czekoladą udekoruj wierzch ciastek i posyp pozostałą żurawiną.
Markizy z kremem maślanym
z szybko zagniecionego ciasta delikatnie wykrój ciasteczka i upiecz je na rumiano
Markizy z kremem maślanym
więcej jak połowę żurawiny drobno posiekaj i wymieszaj z wiśniówką
Markizy z kremem maślanym
miękkie masło utrzyj z cukrem i wymieszaj z owocami w alkoholu
Markizy z kremem maślanym
połowę ciasteczek posmaruj kremem i przykryj pozostałymi