jagienka

jagienka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 917]

Marmolada wiśniowa

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

marmolada wiśniowa doskonała do bułeczki na śniadanie

Marmolada wiśniowa

Składniki:

Marmolada wiśniowa

 

  • 1 kg wiśni po odcedzeniu soku
  • 50 dag przecieru z dojrzałych spadów jabłek
  • 75 dag cukru

Sposób przygotowania:

Marmolada wiśniowa
Odsączone z soku wiśnie przetrzeć przez sitko.
Dodać do wiśni gesty przecier z rozgotowanych jabłek i razem gotować, aż masa nieco zgęstnieje.
Dodać cukier i gotować do zagęszczenia właściwego marmoladzie.
Ukończyć gotowanie, gdy rowek zrobiony łyżką w naczyniu z przetworem nie zlewa sie od razu, lecz przez kilka minut jest widoczny.
Gorącą marmoladę złożyć do wymytych i wyparzonych słoików, od razu słoiki szczelnie zamknąć.