Sposób przygotowania:
Marmolada z czarnej porzeczki
Jabłka obrać , zetrzeć na tarce, rozgotować na wolnym ogniu, przetrzeć przez sito.
Czarne porzeczki oszypułkować, umyć, osączyć.
Przełożyć porzeczki do miski, zmiksować blenderem i też przetrzeć przez sito.
Przecier z jabłek połączyć z przecierem z czarnej porzeczki.
Dodać do przecieru cukier, gotować ze 20 minut na wolnym ogniu.
Marmoladę gorącą nakładać do słoików, pasteryzować ok. 20 minut.
Czarne porzeczki oszypułkować, umyć, osączyć.
Przełożyć porzeczki do miski, zmiksować blenderem i też przetrzeć przez sito.
Przecier z jabłek połączyć z przecierem z czarnej porzeczki.
Dodać do przecieru cukier, gotować ze 20 minut na wolnym ogniu.
Marmoladę gorącą nakładać do słoików, pasteryzować ok. 20 minut.