Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Książka Kucharska: Ab ovo - czyli jajunio wg Buni

Marmurkowe jajka wg Buni :

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Pomysł ogólnie znany- wyjątkowo dekoracyjne danie .

Marmurkowe jajka wg Buni :

Składniki:

Marmurkowe jajka wg Buni :

 

  • 6 łyżeczek dobrej herbaty liściastej ( użyłam Five o "clock )
  • 2 łyżeczki suszonej Trawy cytrynowej ( rozdrobnionej )
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • kilka ziaren pieprzu ziarnistego ( dałam 6 )
  • 3 łyżeczki ciemnego sosu sojowego
  • 1/2 litra wrzątku
  • 6 jajek
  • 3 łyzeczki majonezu

 

Sposób przygotowania:

Marmurkowe jajka wg Buni :
Ugotować jajka na twardo. Ostudzić. Obtłuc skorupki tak by potworzyły się nich luki .
Zaparzyć zmieszaną z trawą cytrynową herbatę. Dodać sos sojowy, pieprz ziarnisty, kurkumę , sok z cytryny .
Jajka włożyć w gorący wywar , zostawić do ostygnięcia - wstawić do lodówki na 3 doby .
Wyjąć, obrać , ściąć delikatnie czubki, położyć kleksy majonezu, udekorować .Podawać jako aromatyczną przekąskę .

Tagi:

jajko sosy jajka