Sposób przygotowania:
Marokańska sałatka z pomarańczy, rzodkwi
Rzodkiewki umyć. Obciąć ogonki. Pokroić w grubsze kawałki lub rozdrobnić w malakserze ( ale nie na miałko tylko na grubsze kawałki).
Wsypać do zamykanego pojemniczka. Posypać solą, cukrem, pieprzem. Skropić sokiem z cytryny i olejem. Wymieszać i odstawić do lodówki.
Obrać pomarańczę ze skórki ( najlepiej po prostu okroić razem z białym albedo) i pokroić w grube plastry.
Ułożyć na talerzu lub półmisku i posypać rzodkiewką i natką pietruszki.
Ułożyć obok kawałek cytryny bo można było dodatkowo skropić sokiem jeśli pomarańcza była bardzo słodka.
Podawać natychmiast.
* W oryginale jest kolendra ale ja nie lubię jej smaku. Można też użyć mięty.
** Zupełnie nie wiem w jakiej roli jest ta sałatka podawana - przystawki ? deseru ? przekąski ? .Ja ją robię jako typową ,, przegryzajkę".
Wsypać do zamykanego pojemniczka. Posypać solą, cukrem, pieprzem. Skropić sokiem z cytryny i olejem. Wymieszać i odstawić do lodówki.
Obrać pomarańczę ze skórki ( najlepiej po prostu okroić razem z białym albedo) i pokroić w grube plastry.
Ułożyć na talerzu lub półmisku i posypać rzodkiewką i natką pietruszki.
Ułożyć obok kawałek cytryny bo można było dodatkowo skropić sokiem jeśli pomarańcza była bardzo słodka.
Podawać natychmiast.
* W oryginale jest kolendra ale ja nie lubię jej smaku. Można też użyć mięty.
** Zupełnie nie wiem w jakiej roli jest ta sałatka podawana - przystawki ? deseru ? przekąski ? .Ja ją robię jako typową ,, przegryzajkę".