Sposób przygotowania:
Sałatka z cukinii
Cukinię bardzo dokładnie myjemy pod bieżącą wodą. Osuszone warzywa kroimy na cieniutkie plasterki. Pokrojone cukinie przekładamy do miski, posypujemy solą i dokładnie ale ostrożnie mieszamy. Odstawiamy na 2 -3 godziny, by puściły sok.
Składniki zalewy doprowadzamy do wrzenia. Odstawiamy do ostudzenia.
Do słoików dodajemy przyprawy i niewielką ilość zalewy. Następnie dajemy osączone z soku cukinie - dobrze dociskamy. Całość uzupełniamy zalewą. Zakręcamy i pasteryzujemy 10 minut. Następnie słoiki ustawiamy do góry dnem do ostudzenia.
Przechowujemy w ciemnym i chłodnym miejscu.
Składniki zalewy doprowadzamy do wrzenia. Odstawiamy do ostudzenia.
Do słoików dodajemy przyprawy i niewielką ilość zalewy. Następnie dajemy osączone z soku cukinie - dobrze dociskamy. Całość uzupełniamy zalewą. Zakręcamy i pasteryzujemy 10 minut. Następnie słoiki ustawiamy do góry dnem do ostudzenia.
Przechowujemy w ciemnym i chłodnym miejscu.
SylaUla
BozenaMatuszczyk