iskierka.ag

iskierka.ag

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 634]

Marynowana grzybki

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Bardzo lubię grzyby zbierać a potem robić z nich różne smaczne przetwory. Kiedy tylko mam potem ochotę to otwieram słoik i cieszę się smakiem.

Marynowana grzybki

Składniki:

Marynowana grzybki

 

  • 1 kg małych grzybków(podgrzybki),
  • 2 szklanki wody,
  • 1/2 szklanki octu,
  • 1 cebulka,
  • 1 papryka czerwona,
  • łyżeczka soli,
  • łyżeczka cukru,
  • pieprz,
  • 2 listki laurowe.

Sposób przygotowania:

Marynowana grzybki
Grzyby obieramy z łupin i dokładnie myjemy. Następnie należy obgotować w słonym wrzątku. W dużym garnku należy przygotować zalewę: wlewamy wodę, ocet, posiekaną cebulę, listki, pokrojoną paprykę, sól, cukier, pieprz, gotujemy chwilę. Grzyby wkładamy do 3/4 w słoiki, zalewamy zalewą, zakręcamy, i pasteryzujemy 15 min.