Sposób przygotowania:
Zimnie nózki z marynowanymi grzybkami
Oczyść nóżki i umyj. Zalej 4 litrami zimnej wody i na małym ogniu gotuj, aż mięso będzie łatwo oddzielało się od kości (ok. 2 h).
W połowie gotowania dodaj do nóżek obrane oraz umyte warzywa, wsyp płaska łyżeczkę soli.
Ugotowane mięso ostudź, obierz ze skóry, pokrój w paseczki. Wywar przecedź dopraw solą, pieprzem i obranymi, zmiażdżonymi ząbkami czosnku. Jajka ugotuj na twardo, ostudź, obierz ze skorupki i przekrój na pół. Przygotuj 12 filiżanek. Do każdej wlej po 4 łyżki wywaru, zastudź. Na galarecie ułóż połówki jajek (żółtkiem do dołu), mięso, posiekaną paprykę i grzybki. Zalej wywarem i zostaw na noc do zastygnięcia. Galaretki wybij na półmisek, udekoruj cytryną i rukolą.
W połowie gotowania dodaj do nóżek obrane oraz umyte warzywa, wsyp płaska łyżeczkę soli.
Ugotowane mięso ostudź, obierz ze skóry, pokrój w paseczki. Wywar przecedź dopraw solą, pieprzem i obranymi, zmiażdżonymi ząbkami czosnku. Jajka ugotuj na twardo, ostudź, obierz ze skorupki i przekrój na pół. Przygotuj 12 filiżanek. Do każdej wlej po 4 łyżki wywaru, zastudź. Na galarecie ułóż połówki jajek (żółtkiem do dołu), mięso, posiekaną paprykę i grzybki. Zalej wywarem i zostaw na noc do zastygnięcia. Galaretki wybij na półmisek, udekoruj cytryną i rukolą.