Zgobisz

Zgobisz

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 368]

Marynowana łopatka wieprzowa z rękawa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Do pieczenia używam chętnie rękawa, bo nie potrzeba prawie że tłuszczu a pieczeń jest aromatyczna i soczysta.

Marynowana łopatka wieprzowa z rękawa Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Marynowana łopatka wieprzowa z rękawa

 

  • 6 sznycli wieprzowych ( łopatka )
  • 1 torebka ´´ Pomysł na soczystą karkówkę ´´
  • 3 średnie marchewki ( pokroić w plastry )
  • 1 papryka żółta ( pokroić w 2 cm. paski )
  • 100 g. zielonego groszku

 

  • SKŁADNIKI NA MARYNATĘ
  • 5 łyżek oleju ( słonecznikowy )
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 3 łyżki musztardy ( delikatesowa sarebska )
  • ½ łyżeczki rosmarynu
  • ½ łyżeczki majeranku
  • przyprawy: sól / pieprz

 

Sposób przygotowania:

Marynowana łopatka wieprzowa z rękawa
► Zawartość torebki połączyć z wszystkimi składnikami wymienionymi w pozycji: składniki na marynatę, powstałą marynatą natrzeć pokrojone w plastry mięso i włożyć na całą noc do lodówki. ► Dół rękawa foliowego wyłożyć warzywami, na wierzchu ułożyć płaty mięsa i zamknąć zapinką. Piec w rozgrzanym piekarnika około 60 minut 200C Termoobieg.
Marynowana łopatka wieprzowa z rękawa
Po wyjęciu rękawa z piekarnika - uwaga - ostrożnie rozciąć rękaw bo buchnie gorąca para.
Marynowana łopatka wieprzowa z rękawa
Dół rękawa foliowego wyłożyć warzywami - na wierzchu ułożyć płaty mięsa i zamknąć zapinką.
Marynowana łopatka wieprzowa z rękawa
Zawartość torebki połączyć z resztą składników na marynatę - marynatą natrzeć mięso i włożyć na całą noc do lodówki.