Sposób przygotowania:
Marynowane grzyby
Obrane grzyby obrać, włożyć do garnka, zalać wodą i zagotować, po 5 minutach zdjąć garnek z ognia, odlać od grzybów wodę. Przygotować 3 półlitrowe słoiczki. Każdy z nich wyparzyć, gwinty i pokrywki wytrzeć do sucha. Do każdego słoika wkładamy po 4 piórka cebuli, po liściu laurowym, 3 kulki ziela angielskiego i 5 kulek pieprzu. Wkładamy grzyby. W osobnym garnku zagotowujemy 300ml wody i 100ml octu, rozpuszczamy w roztworze łyżkę soli. Kiedy już się zagotuje, zalewę wlewamy do każdego ze słoików, zakręcamy i ustawiamy do góry dnem. Można słoiki włożyć do garnka i zawekować gotując kilka minut, jednak ja tego nie robię, a grzyby wychodzą bardzo dobre, kruche i odpowiednio kwaśne.
Pyza
Rossie
Pyza