graciana3

graciana3

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 245]

marynowane jabłka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

jabłka są doskonałe w zimie ,dobrze się przetrzymują

marynowane jabłka

Składniki:

marynowane jabłka

 

  • 2 kilogramy jabłek
  • 1 litr wody
  • 2 łyżki cukru
  • 1\3 szklanki octu
  • 1 łyżka soli
  • 0,5 łyżeczki gorczycy

 

Sposób przygotowania:

marynowane jabłka
Jabłka obrać ze skórki , usunąć nasionka i pokroić na ćwiartki. Wodę z cukrem i solą zagotować , do gotującej sie wody  dodać ocet i pogotować jeszcze razem przez 5 minut . Jabłka ułożyć ciasno w słoikach i zalać gorącą zalewą . Słoiki

zakręcić  i pasteryzować jabłka w słoikach przez 15 minut . Po ostudzeniu słoików przechowywać je w spiżarni