Sposób przygotowania:
Marynowane opieńki
Zebrane kapelusze opinek bardzo dokładnie pod bieżącą wodą umyć. Włożyć do wysokiego garnka i zalać wodą, gotować około 10 minut, a następnie zlać przez durszlak i przelać zimną wodą.
Grzyby ponownie włożyć do garnka i dodać łyżkę soli i wodę i gotować znowu przez 10 minut i odcedzić.
W garnku ugotować wodę na zalewę z solą i z cukrem. Gdy się zagotuje dodać ocet. Zalewę wlać do grzybów.
Cebulę obrać i pokroić w piórka sparzyć wrzątkiem i dodać do całości. Dodać ziele angielskie i listki laurowe. Wymieszać przykryć i odstawić. na 12 godzin.
Włożyć do słoików i pasteryzować około 10 minut.
Grzyby ponownie włożyć do garnka i dodać łyżkę soli i wodę i gotować znowu przez 10 minut i odcedzić.
W garnku ugotować wodę na zalewę z solą i z cukrem. Gdy się zagotuje dodać ocet. Zalewę wlać do grzybów.
Cebulę obrać i pokroić w piórka sparzyć wrzątkiem i dodać do całości. Dodać ziele angielskie i listki laurowe. Wymieszać przykryć i odstawić. na 12 godzin.
Włożyć do słoików i pasteryzować około 10 minut.