anulkadh

anulkadh

Złoty Ekspert
[Przepisów: 679]

Marynowane opieńki

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Wręcz rewelacyjne na zimowe wieczory.Zbiór dość łatwy, a pracochłonne przygotowywanie zrekompensuje niezapomniany smak.

Marynowane opieńki Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Marynowane opieńki

 

zalewa

  • 13 szkl wody
  • 130g soli
  • 300 g cukru
  • 500 ml octu

Sposób przygotowania:

Marynowane opieńki
Zebrane kapelusze opinek bardzo dokładnie pod bieżącą wodą umyć. Włożyć do wysokiego garnka i zalać wodą, gotować około 10 minut, a następnie zlać przez durszlak i przelać zimną wodą.

Grzyby ponownie włożyć do garnka i dodać łyżkę soli i wodę i gotować znowu przez 10 minut i odcedzić.

W garnku ugotować wodę na zalewę z solą i z cukrem.  Gdy się zagotuje dodać ocet. Zalewę wlać do grzybów.

Cebulę obrać i pokroić w piórka sparzyć wrzątkiem i dodać do całości. Dodać ziele angielskie i listki laurowe. Wymieszać przykryć i odstawić. na 12 godzin.

Włożyć do słoików i pasteryzować około 10 minut.
Marynowane opieńki
podczas obgotowywania na wierzchu pojawi się piana