85martita

85martita

Szef Kuchni
[Przepisów: 33]

Marynowane papryczki chili

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Papryczki można już spożyć po tygodniu

Marynowane papryczki chili

Składniki:

Marynowane papryczki chili

 

  • 1 kg świeżych chili
  • liść laurowy
  • sól (na każdy 1 litr zalewy z octu i wody 1,5 łyżki stołowe soli
  • 1 - 2 główek czosnku, obranych i podzielonych na ząbki
  • gorczyca
  • 0,5 kg marchewek
  • koper włoski
  • ocet i woda w proporcji 1:1
  • kolorowy pieprz

 

Sposób przygotowania:

Marynowane papryczki chili
Myjemy dokładnie papryczki chili ( obcinamy zielone ogonki ) i marchewki. W dużym garnku doprowadzić ocet do wrzenia, a następnie dodać marchewki. Zmniejszamy ogień pod garnkiem i pozostawiamy na ok 5 minut. Następnie należy dodać papryczki chili, liść laurowy , ząbki czosnku, koper włoski, kolorowy pieprz, gorczycę i sól. Gotujemy na małym ogniu przez 5 min w celu uzyskania lekko chrupkich papryczek. Koleinie umieszczamy warzywa do słoików, pozostawiając ok. 5cm wolnej przestrzeni od nakrętki. Zalewamy wciąż gotującym się wywarem . Słoiki pozostawiamy do schłodzenia. Po ok. godzinie zakręcamy słoiki i przechowujemy w chłodnym i ciemnym miejscu.