kasienka26

kasienka26

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 123]

Marynowane papryczki chili 2

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Szybki i łatwy sposób, żeby zakonserwować papryczki chili. Takie papryczki świetnie nadają się do pizzy i sosów.

Marynowane papryczki chili 2

Składniki:

Marynowane papryczki chili 2

 

  • 20 dag papryczek chili
  • 0,5 szkl. octu
  • 1 szkl. wody
  • 0,5 szkl. cukru
  • szczypta soli
  • liść laurowy (po 1 na słoiczek)
  • ziele angielskie (po 4 kulki na słoiczek)

Sposób przygotowania:

Marynowane papryczki chili 2
Papryczki chili myjemy i każdą wielokrotnie, na całej powierzchni nakłuwamy, żeby zalewa mogła dotrzeć w każde miejsce papryczki. W ciepłej wodzie rozpuszczamy cukier, dodajemy ocet i szczyptę soli. Składniki zlewy mieszamy. Papryczki wkładamy do małych słoiczków, ze względu na ich ostrość nie używam ich w dużej ilości dlatego lepiej mi służą małe słoiczki. Układamy mniej więcej po 4-5 papryczek, nie na siłę, a następnie wkładamy do każdego słoiczka po 1 liściu laurowym, 4 ziarenkach ziela angielskiego i zalewamy je zalewą (4/5 słoika). Słoiki zakręcamy i pasteryzujemy ok. 20 min.