edytaha

edytaha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 992]

Sałatka jarzynowa z marynowanymi pieczarkami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Jedna z wersji sałatki jarzynowej, tym razem bez kiszonego ogórka i pora, ale z dodatkiem marynowanych pieczarek.

Sałatka jarzynowa z marynowanymi pieczarkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sałatka jarzynowa z marynowanymi pieczarkami

 

  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek bulwy selera
  • 2 ziemniaki
  • 3 jajka
  • puszka 400 g groszku konserwowego
  • 20 dag marynowanych pieczarek
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • twarde jabłko
  • 2 łyżeczki musztardy sarepskiej
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego
  • 4 kopiaste łyżki majonezu
  • sól
  • świeżo mielony pieprz

 

Sposób przygotowania:

Sałatka jarzynowa z marynowanymi pieczarkami
Marchew, pietruszkę, selera i ziemniaki dokładnie wyszorować, ugotować do miękkości, wystudzić, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Jajka ugotować na twardo, wystudzić w zimnej wodzie, obrać ze skorupek, pokroić. Groszek konserwowy osączyć z zalewy. Jabłko umyć, obrać, usunąć gniazdo nasienne i pokroić w kostkę. Pieczarki osączyć z zalewy octowej i pokroić w kostkę. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem.
Sałatka jarzynowa z marynowanymi pieczarkami
Wystudzone i obrane jajka pokroić w kostkę i dodać do miski.
Sałatka jarzynowa z marynowanymi pieczarkami
Do miski dołożyć pokrojone ziemniaki i pokrojone osączone z zalewy pieczarki.
Sałatka jarzynowa z marynowanymi pieczarkami
Dodać posiekaną natkę pietruszki i pokrojone w kosteczkę jabłko.
Sałatka jarzynowa z marynowanymi pieczarkami
Dodać musztardę majonez olej i przyprawy.