światzpiernika

światzpiernika

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 97]

Marynowane rydze

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Marynowane rydze- mają niepowtarzalny smak! Dla tych grzybków nawet największy leniuch powinien ruszyć do lasu!

Marynowane rydze

Składniki:

Marynowane rydze

 

  • pół kilograma rydzów
  • 1 cebula
  • pół szklanki octu
  • 2 szklanki wody
  • gorczyca - około 30 ziarenek
  • 6 ziarenek ziela angielskiego
  • 3 listki laurowe
  • łyżka soli

 

Sposób przygotowania:

Marynowane rydze
Rydze dokładnie oczyszczamy i usuwamy nogi- pozostawiamy do marynowania same kapelusze. Ze względu na specyficzny zapach podczas gotowania oraz kolor grzyby musimy koniecznie zblanszować przed marynowaniem (gotujemy w osolonej wodzie przez 10 minut). Zalewę przygotowujemy w następujący sposób: do wrzącej wody wlewamy ocet, dodajemy pokrojoną w piórka cebulę, ziarenka gorczycy, liście laurowe, ziele angielskie oraz sól. Dodajemy zblanszowane grzyby i gotujemy 5 minut. Po upływie tego czasu wyławiamy grzyby, cebulę, listki i ziele i układamy w słoiczkach. Zalewamy jeszcze wrzącą zalewą, zakręcamy słoiki i odwracamy do góry dnem. Marynowane rydze nie wymagają już pasteryzowania. 

Tagi:

rydze grzyby