migotka28

migotka28

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1251]

Marynowane rzodkiewki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Miałam nadmiar rzodkiewek więc postanowiłam je zamarynować. Jak dla mnie smakuja poprostu jak inne warzywa marynowane, jęśłi mamy nadmiar rzodkiewek można je spożytkować w ten sposób. Ja jednak wole zajadać świeże rzodkiewki.

Marynowane rzodkiewki

Składniki:

Marynowane rzodkiewki

 

  • 600 g rzodkiewek
  • 2 i 1/3 szklanki wody
  • 2/3 szklanki octu 10%
  • 6 łyżek cukru
  • 1 łyzka soli
  • kilka ziarenek pieprzu
  • kilka ziarenek bazylii

 

Sposób przygotowania:

Marynowane rzodkiewki
Rzodkiewki dokładnie oczyścić i umyć. Większe sztuki przekroić na pół lub na ćwiartki.W każdym słoiczku ułożyc na dnie 2-3 listki bazylii a następnie ułożyc przygotowaną rzodkiewkę. Przygotować zalewę. Wodę zagotować z octem, cukrem,solą i ziarenkami pieprzu. Następnie gorącą zalewą zalać rzodkiewki. Słoiczki dobrze zakręcić i odwrócić do góry nogami do wystygnięcia. Rzodkiewkę zrobiłam tak z ciekawości bo akurat miałam jej sporo, dla mnie nic bardzo wyjątkowego wolę świeżą ale może ktoś lubi wyjątkowo rzodkiewkę i chętnie wykorzysta przepis.