Lizusek2

Lizusek2

Starszy Kucharz
[Przepisów: 19]

Rzodkiewki marynowane z pieprzem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Świetna przystawka z rzodkiewek, tym razem w wersji na ostro z pieprzem i ostrą papryczką

Rzodkiewki marynowane z pieprzem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Rzodkiewki marynowane z pieprzem

 

  • pół kilograma rzodkiewek,
  • zalewa:
  • 1 litr wody,
  • pół szklanki octu,
  • 1 łyżka oleju,
  • 8 łyżek cukru,
  • 1 łyżka soli,
  • 1 duża łyżka pieprzu ziarnistego,
  • 1 łyżeczka pieprzu mielonego ziołowego,
  • pół małej łyżeczki ostrej mielonej papryki

Sposób przygotowania:

Rzodkiewki marynowane z pieprzem
Rzodkiewkom ucinamy nać i korzonki, myjemy i kroimy w plasterki lub pół plasterki. Zagotowujemy zalewę, przygotowaną z wody, octu, oleju , cukru, pieprzu i papryczki. Do zalewy wrzucamy pokrojone rzodkiewki i zagotowujemy. Po zagotowaniu rzodkiewki wyciągamy z zalewy i umieszczamy w słoiczkach, zalewamy zalewą , zakręcamy i pasteryzujemy około 20 minut.
Rzodkiewki marynowane z pieprzem
Rzodkiewki myjemy, odcinamy im korzonki i nać i kroimy w plasterki
Rzodkiewki marynowane z pieprzem
Z wody, octu, soli, oleju, cukru, pieprzu i papryczki przygotowujemy zalewę
Rzodkiewki marynowane z pieprzem
Rzodkiewki wrzucamy do gotującej się zalewy
Rzodkiewki marynowane z pieprzem
Ugotowane rzodkiewki przekładamy do słoiczków i zalewamy zalewą